close-btn

Seed-фраза або фраза відновлення: все, що потрібно знати про останню лінію захисту вашої криптовалюти

Значущість seed-фрази для власників криптовалют складно переоцінити. У цій статті ми розповімо чому саме вона є основою безпеки активів, і як надійно її зберігати, щоб уникнути злому гаманця

Что такое Seed-фраза

Фото: amazon.com

Сід-фраза, також відома як фраза відновлення, може бути одним з найважливіших рівнів безпеки зберігання криптовалют. Сід-фрази є останньою лінією захисту доступу до ваших активів у випадку, якщо щось станеться з вашим пристроєм або апаратним гаманцем. Комп’ютери виходять з ладу, телефони розбиваються, а апаратні гаманці можуть бути втрачені, вкрадені чи знищені. Якщо з вами трапиться подібна неприємність, ви будете дуже раді, що ваша мнемонічна фраза надійно збережена.

Сід-фраза допоможе відновити доступ до криптоактивів в екстреній ситуації. Однак багато хто схильний плутати закриті ключі з сід-фразами, а це зовсім різні речі й служать вони різним цілям. Копнімо глибше, щоб дізнатися більше про цю революційну ідею. У цій статті ми також розглянемо найкращі продукти для зберігання сід-фраз у 2023 році, їх переваги та потенційні недоліки.

Що таке seed-фраза чи фраза відновлення?

Криптовалюта насправді не зберігається в криптогаманці — вона знаходиться в блокчейні. Це означає, що навіть якщо доступ до вашого гаманця будь-яким чином буде втрачено, дані, що представляють ваші кошти, все ще надійно записуються в цифрову книгу блокчейна.

Seed-фраза (вона ж – фраза відновлення, мнемонічна фраза, сід-фраза або просто seed) – це набір від 12 до 24 слів, необхідних для відновлення доступу. Слова підбираються зі списку 2048 англійських слів з документа Bitcoin Improvement Proposal 39, званого стандартом BIP39, який використовується у всіх провідних криптогаманцях.

Сід-фраза генерується на пристрої користувача в момент створення гаманця і залишається незмінною протягом усього часу використання. До речі, слова у словнику BIP39 не мають загального кореня, особливим чином відсортовані та не збігаються за першими 4 символами. Саме тому можливість підібрати або вгадати зміст сіду дорівнює нулю.

Seed-фрази стандарту BIP39 виглядають приблизно так:

  • 12 слів: Avocado Bench Grail Pillow Purpose Granted Beach Western Trade Again Level Sector
  • 24 слова: Avocado Bench Grail Pillow Purpose Granted Beach Western Trade Again Level Sector Polar Cry Wolf Nephew Tourist Flush Board Citizen Project Impulse Latin Strong

Одне важливе нагадування: seed-фраза – це не просто слова у довільному порядку. Їх необхідно вводити точно в тій самій послідовності, в якій фраза була згенерована.

У чому різниця між seed-фразою та закритим ключем?

Сід-фрази та приватні ключі можна легко сплутати. Обидва є послідовностями, згенерованими новими криптогаманцями, щоб захистити ваші активи від зловмисників. Однак вони виконують різні функції й важливо знати різницю.

Закритий ключ можна розглядати як PIN-код від вашої банківської картки, пароль, необхідний для зняття коштів з розрахункового рахунку або для підтвердження покупки. Сід-фраза, з іншого боку, подібна до головного ключа до всіх заощаджень, який надає власнику повний і постійний контроль над обліковим записом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Passkey vs Password: у чому різниця між ключами доступу та паролями

Як надійно зберігати seed-фразу

Єдиний можливий спосіб злому сід-фрази — це людський фактор, у тому числі помилка в оцінці безпеки, наприклад, збереження її в Google Документах або в текстовому файлі на робочому столі. Вважається, що якщо сід-фраза записана на клаптику паперу і схована в надійному місці, ніхто, крім власника, не зможе отримати доступ до неї. Однак існує низка відомих шкідливих програм або методів фішингу, призначених для того, щоб змусити користувача розкрити фразу відновлення.

Ряд провідних виробників сейфів пропонують моделі, що забезпечують різний ступінь захисту від вогню та води, що слід враховувати, якщо ви помістите свою сід-фразу під замок. Однак, якщо покупка повноцінного сейфа вам недоцільна, можна вибрати більш доступний варіант — металевий гаманець.

Це звичайні сталеві пластини з гравіюванням або спеціальні пристрої для набору слів. Вони вогнестійкі та водонепроникні, розмір та форма (приблизно як кредитна картка) дозволяють легко транспортувати їх. Але такі пристрої розв’язують проблему лише частково, оскільки фрази на них зазвичай не шифруються. Вартість металевих гаманців починається від $40.

Keystone Tablet Plus

На фото Keystone Tablet Plus, джерело: keyst.one

Ми склали список з 5 кращих металевих пристроїв для зберігання сід-фраз, представлених зараз на ринку. Основні характеристики зазначені в послідовності розмір/матеріал/ціна/рейтинг:

  1. Cryptotag Zeus — довжина (113 мм), ширина (68 мм), товщина (6 мм)/титан/$139/9 із 10;
  2. Cryptosteel Capsule — довжина (102 мм), діаметр (16 мм)/нержавіюча сталь/$98/8 з 10;
  3. Keystone Tablet Plus — довжина (70 мм), ширина (105 мм), товщина (6 мм)/нержавіюча сталь/$49/8 із 10;
  4. SafePal Cypher Seed Board — довжина (91 мм), ширина (58 мм), товщина (6 мм)/нержавіюча сталь/$44/8 із 10;
  5. Privacy Pros Billfodl — довжина (104 мм), ширина (58 мм), товщина (5 мм)/нержавіюча сталь/$99/8 із 10.

1. Cryptotag Zeus

Флагманський продукт Zeus компанії Cryptotag став лідером серед власників криптовалют. Пристрій складається з двох прямокутних металевих пластин, які використовуються для запису резервної копії вихідної фрази у числовому форматі. Кожне слово у мнемонічній фразі треба перетворити на чотиризначне число. Потім ці числа вписуються у Zeus.

Щоб гарантувати, що кожен пристрій буде практично неруйнівним, Cryptotag розробив Zeus з використанням титану аерокосмічного класу, який пройшов випробування на міцність при температурі до 1665 ° C, і може витримувати кулі, випущені з 9 мм Barreta і 9 мм Glock.

2. Cryptosteel Capsule Solo

Capsule Solo — рішення для зберігання сід-фраз преміумкласу, яке продає Ledger, провідний виробник криптовалютних гаманців. Щоб налаштувати капсулу Cryptosteel, потрібно зрушити перші чотири літери слова вниз центральним стрижнем. Кожне слово утримується за допомогою роздільників. Capsule Solo можна використовувати для вихідних фраз як із 12, так і з 24 слів.

Capsule Solo Cryptosteel виготовлений з нержавіючої сталі марок 303 та 304 та здатен витримувати температури до 1400 °C та до 150 000 Н тиску.

3. Keystone Tablet Plus

Keystone Tablet Plus — це покращений девайс для зберігання резервних копій гаманців, сумісних з BIP39 та BIP44. Є оновленням Keystone Tablet. Пристрій має 13 гвинтів для надійного кріплення та захисту мнемонічної фрази проти 3-х гвинтів попередника, а також окремі слоти під кожну букву проти 1-го слота для 4-х літер.

Нержавіюча сталь марки 304 захищає Keystone Tablet Plus від впливу води, вогню та корозії. Для встановлення seed-фрази від апаратного гаманця потрібно зрушити планшет, розкрутити та вставити в комірки літери, а потім закріпити гвинтами. Фіксація замком забезпечує додаткову безпеку (замок купується окремо). Для ідентифікації фрази достатньо перших 4 букв кожного слова.

4. SafePal Cypher Seed Board

SafePal Cypher Seed Board — металевий пристрій резервного копіювання у формі касети, де вихідні слова зберігаються на внутрішніх пластинах шифрувальної дошки. Як і в інших продуктах касетного типу, у Cypher є місце для 12 слів спереду та ще 12 слів ззаду.

Вставити вихідну фразу в планшет дуже просто: потрібно відкрутити гвинти й зрушити задню панель убік, щоб відкрити корпус. Далі необхідно розташувати літери у встановленому порядку. Кожен слот містить до 4 перших букв слів, які можуть представляти все слово у будь-якій вихідній фразі BIP39. Простіше кажучи, якщо слово складається з більш ніж 4 букв, достатньо буде вставити тільки перші 4, щоб сід запрацював.

Хоча якість Cypher Seed Board не така висока, як в інших пристроїв преміумкласу, нержавіюча сталь марки 304 витримує вогонь до 815 ° C, сіль, кислоту та воду. В результаті Cypher Seed Board може бути відмінним варіантом для тих, хто шукає касетний пристрій за невисокою ціною.

5. Privacy Pros Billfodl

Billfodl – це міцна сталева пластина для зберігання та захисту мнемонічної фрази з 24 слів, є точним аналогом пристрою Cryptosteel (компанія викупила права на використання дизайну оригінального пристрою). Вона витримає вплив вогню, води та багато іншого. Billfodl дозволяє зберігати до 96 літер, чого вистачає для створення повної резервної копії мнемонічної фрази.

Стандартний Billfodl підтримує всі типи початкових чисел/ключів: шістнадцяткові, початкові фрази BIP-39, буквено-цифрові та інші. На відміну від інших продуктів на ринку, що пропонують такі ж функції, за Billfodl вам потрібно буде заплатити вдвічі менше.

Висновки

Сід-фраза являє собою рандомізовані послідовності 12 або 24 простих слів. Вона є основою генерації приватного ключа для криптовалюти, якої ви володієте. Сід схожий на майстер-ключ, який є у менеджерів готелів. Навіть якщо ключі від усіх кімнат загублені, майстер ключ може відкрити будь-які замки.

Сід-фраза має бути надійно збережена з двох причин. Перша причина пов’язана з відновленням. Фраза відновлення резервної копії — це єдиний фрагмент даних, який дозволяє відновити доступ до програмного або апаратного криптогаманця.

Друга причина – безпечне зберігання гарантує конфіденційність. Будь-хто, хто може переглянути вихідну фразу, може створити копію пов’язаного з нею криптогаманця і почати підписувати транзакції вже від свого імені.

Запам’ятовування сід-фрази — це, звичайно, найдальший від потенційних хакерів метод, але пам’ять людська недосконала. При цьому фразу відновлення ніколи не слід зберігати у цифровому вигляді, навіть якщо вона захищена паролем. Якщо пристрій, на якому вона зберігається, коли-небудь під’єднається до мережі, він може стати вразливим для хакерів або злодіїв. Тому, як ми вже казали, завжди обирайте офлайн-сховища.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ:

google news