close-btn

У 2020 році кількість виявлених фішингових сайтів стала рекордною за 10 років

Через пандемію люди переходять на віддалену роботу і стають, таким чином, більш уразливими перед трюками кіберзлочинців

Фото: Jourtify

Згідно з дослідженням Atlas VPN, в минулому році Google виявив рекордну кількість фішингових вебсайтів, кількість яких, згідно з опублікованими даними, сягає 2,11 млн.

У звіті Google говориться, що фішингові сайти «… прикидаються законними, щоб обманним шляхом змусити користувачів ввести свої облікові дані і паролі або передати іншу особисту інформацію». Фальшиві вебсторінки, які видають себе за законні сайти банків або інтернет-магазинів, є типовим прикладом фішингових сайтів. У 2020 році кількість таких сайтів збільшилася до 2,11 млн, що на 25% більше, ніж роком раніше, коли було виявлено 1,69 млн шкідливих доменів.

Варто відзначити, що тенденція на збільшення кількості інтернет-шахраїв, що діють через фішингові сайти стала різко зростати з 2015 року. Протягом останнього десятиліття кількість фішингових порталів в середньому щорічно збільшується на 43%. У 2020 році органи правозахисту в інтернет-просторі фіксували шквал атак хакерів. Дані показують, що найбільшу активність шахраї проявляли приблизно в середині лютого, а також на початку травня. У цей період Google виявляв більш 56 тис нових шкідливих доменів в тиждень. Пандемія COVID-19 значно сприяла збільшенню числа кібератак. Паніка призводить до ірраціонального мислення, і люди забувають основні заходи безпеки в Інтернеті. Користувачі починають завантажувати шкідливі файли або намагаються здійснювати покупки на небезпечних вебсайтах, в результаті чого стають жертвами злочинців.

Фахівці з Google рекомендують звертати пильну увагу на рекламні оголошення, тому що вона часто є розсадниками інтернет-шахраїв. Також, не зайвим буде перевірити, чи є у веб-сайта сертифікат SSL. Адреса порталу повинна починатися з HTTPS, а не з HTTP. Перед вебадресою сайту також повинен бути символ замку. Це означає, що у сайту є сертифікат SSL, і з’єднання зашифровано. Ніколи не варто вводити конфіденційну інформацію на веб-порталі, на якому немає цієї базової функції безпеки.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Кіберполіція Київської області викрила хакера в поширенні вірусу, який привласнював гроші з криптогаманців громадян. Підозрюваний самостійно розробив шкідливе програмне забезпечення, яке надавало доступ до криптогаманців користувачів. Свою розробку він продавав на хакерських форумах за понад 5 тис гривень. Також фігурант пропонував безкоштовну версію, яка працювала безпосередньо на нього. Зловмиснику загрожує до шести років за гратами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські хакери атакували понад 250 американських держустанов і компаній – NYT

За матеріалами сайту atlasvpn.com

google news