close-btn

Що таке майнінг ліквідності: Посібник для початківців з DeFi 2023

У цьому посібнику ми представимо DeFi-концепцію майнінгу ліквідності, розкажемо які платформи дозволяють добувати ліквідність, опишемо всі переваги та ризики, пов’язані з цією інвестиційною стратегією

https://www.pymnts.com/

До появи децентралізованих фінансів (DeFi) криптоактиви активно продавалися, або зберігалися на біржах і апаратних гаманцях. Не було жодного проміжного варіанта. Вибирати не доводилося: або навчатися внутрішньоденному трейдингу, або медитувати й задовольнятися прибутком від HODL.

Поява DeFi змінила правила гри, дозволивши власникам крипти отримувати пасивний дохід, розміщуючи свої активи на децентралізованих біржах, протоколах кредитування та у пулах ліквідності.

Біржам, побудованим на моделі AMM (автоматичний маркетмейкер) для процвітання потрібна ліквідність від учасників. Без неї біржа не може обслуговувати трейдерів, які бажають обміняти токени. Таким чином, платформи зацікавлені в тому, щоб винагороджувати тих, хто забезпечує ліквідність шляхом подальшого розподілу торгових комісій за їх попередній внесок.

Механізм отримання прибутку за допомогою використання ліквідності постійно змінюється. Історично існують два основні методи: майнінг ліквідності та прибуткове фермерство. Майнінг ліквідності є попередником прибуткового фермерства, тому ми розглянемо його насамперед.

Що таке майнінг ліквідності

Майнінг ліквідності — це децентралізований фінансовий механізм, за якого власники криптовалют позичають свої активи децентралізованій біржі в обмін на винагороду. Ці винагороди зазвичай пов’язані з торговими зборами, які нараховуються трейдерам за обмін токенами. Комісія загалом становить 0,3% за своп, а загальна винагорода залежить від пропорційної частки у пулі ліквідності.

Кінцевим результатом є симбіотичні відносини, у яких кожна сторона отримує щось натомість. Біржі одержують ліквідність, LP (пули ліквідності) комісію, а кінцеві користувачі мають можливість торгувати децентралізовано.

Термін «ліквідність» означає легкість, з якою актив може бути перетворений у готівку, тому чим легше активу бути витраченим, тим він більш ліквідний. Майнінг, з іншого боку, є свого роду неправильним терміном у цій ситуації, оскільки відноситься до більш поширеного способу отримання винагороди в мережах Proof of Work (PoW), таких як Біткоїн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Web3 розвиватиметься у 2023 році: головні тенденції

Переваги майнінгу ліквідності

Видобуток ліквідності має безліч переваг не тільки для постачальників ліквідності, але й для платформ DeFi та спільноти загалом.

Справедливий розподіл токенів керування відноситься не до всіх протоколів DeFi, а до тих, які винагороджують постачальників ліквідності токенами управління. Як правило, більшість платформ винагороджують вкладників відповідно до їх внесків у пул ліквідності. Постачальники з більш високими внесками винагороджуються великою кількістю токенів, порівнянних із ризиком, який вони несуть.

Токени управління можна використовувати для:

  • Голосування за пропозиції щодо розвитку;
  • Голосування за важливі зміни в протоколах, такі як співвідношення комісій та користувальницький досвід.

Однак навіть при справедливому розподілі токенів управління ця система схильна до нерівності, оскільки кілька великих інвесторів здатні узурпувати владу.

Пасивний дохід. Майнінг ліквідності — чудовий спосіб отримання пасивного доходу для LP. Усі сторони на ринку DeFi отримують зиск від цієї моделі взаємодії. LP отримують винагороду за надання своїх токенів, трейдери — від ефективного та високоліквідного ринку, а платформа виграє від активної спільноти користувачів – від LP та трейдерів до розробників та інших сторонніх постачальників послуг.

Низький вхідний бар’єр. Дрібним інвесторам легко брати участь у видобутку ліквідності, оскільки більшість платформ дозволяють вносити невеликі суми.

Відкрите управління. Враховуючи, що будь-хто може брати участь у майнінгу ліквідності незалежно від своєї частки, будь-хто може й претендувати на токени управління і, отже, голосувати за пропозиції щодо розвитку, що впливають на проєкт, та інші важливі рішення, що визначаються зацікавленими сторонами. Це призводить до більш інклюзивної моделі, в якій навіть дрібні інвестори можуть зробити свій внесок у розвиток ринку.

Ризики майнінгу ліквідності

Кожна інвестиційна стратегія пов’язана з ризиками, які інвестор має враховувати, і видобуток ліквідності не є винятком. Ризики, пов’язані з майнінгом ліквідності, включають:

Непостійні збитки (ІЛ). Один із найбільших ризиків, з якими стикаються майнери ліквідності, — це ймовірність зазнати збитків у разі падіння ціни їхніх токенів, поки вони ще перебувають у пулі ліквідності. Непостійні збитки реалізуються лише у тому випадку, якщо користувач вирішить вивести свою ліквідність. Отже, можна уникнути IL, якщо ринок повернеться до початкової ціни. Якщо цього не стається, LP змушені вилучати ліквідність й реалізовувати свої IL.

Шахрайство із виходом. Імовірність того, що розробники платформи DeFi зникнуть разом із коштами інвесторів, є цілком реальною і, на жаль, є звичайним явищем на ринку.

Ризики безпеки. Технічні вразливості можуть призвести до того, що хакери скористаються протоколами DeFi для крадіжки. Такі інциденти поширені у просторі криптовалюти, оскільки більшість проєктів мають відкритий вихідний код, а базовий код є загальнодоступним для перегляду. Злами безпеки можуть призвести до збитків через крадіжку токенів, що зберігаються в пулах ліквідності, або падіння ціни токена після негативної реклами.

Інформаційна асиметрія. Найбільша проблема для інвесторів у децентралізованих мережах з відкритими протоколами, таких як торговельні майданчики DeFi, полягає в тому, що інформація не розповсюджується серед громадськості справедливо. Інформаційна асиметрія породжує такі хвороби спільноти, як недовіра, корупція та відсутність чесності.

Найкращі платформи для майнінгу ліквідності

Тепер, коли у вас є уявлення про те, що таке майнінг ліквідності, вам, напевно, буде цікаво дізнатися, де найкраще застосовувати цю стратегію. Ми вибрали три найбільш популярні DEX, які ви можете розглянути для своєї подорожі у світ майнінгу ліквідності:

  • UniSwap
  • Balancer
  • PancakeSwap

Розглянемо коротко кожну з них.

1. UniSwap

UniSwap найпопулярніша децентралізована біржа з AMM, з поточним обсягом торгів понад $800 млрд. Працює на базі блокчейну Ethereum, тобто підтримує роботу з ETH та будь-якими токенами стандарту ERC-20. Призначена як легкого обміну таких активів, так заробітку на постачах ліквідності. Основний смарт-контракт написаний мовою Vyper і забезпечує високий рівень децентралізації, стійкості до цензури, безпеки.

Щоб брати участь у наданні ліквідності, інвестору необхідно використовувати Ethereum-гаманець і вносити ефір у пул ліквідності на свій вибір. UniSwap пропонує постачальникам ліквідності токен управління під назвою UNI, за допомогою якого вони можуть голосувати з різних питань, а також претендувати на право власності.

Популярні пули ліквідності на UniSwap:

  • ETH/USDT
  • ETH/USDC
  • ETH/DAI
  • ETH/WBTC

Верифікація не потрібна, достатньо приєднатися до програми за допомогою Coinbase Wallet або іншого гаманця, який працює з блокчейном Ethereum.

2. PancakeSwap

По суті, аналог Uniswap, але працює на Binance Smart Chain (BNB Chain), отже, може запропонувати нижчі комісії та високу швидкість транзакцій у порівнянні з блокчейном Ethereum. Це швидкий, дешевий та екологічно чистий блокчейн завдяки використанню механізму Proof of Staked Authority (PoSA). Крім механізму консенсусу, блокчейн BSC майже ідентичний Ethereum. Постачальники ліквідності PancakeSwap можуть розраховувати на прибутковість у токенах CAKE.

Можна скільки завгодно додавати ліквідність в один або кілька пулів, а також будь-якої миті вивести її (повністю або частково). Зрозуміло, всі дії підписуються за допомогою підключеного гаманця.

3. Balancer

Balancer ще одна децентралізована біржа, орієнтована на Ethereum. Можливо, це найкраща альтернатива UniSwap, що пропонує вигідні умови як для постачальників ліквідності, так і для трейдерів.

Основна проблема Balancer полягає в тому, що біржа сильно залежить від материнської компанії Balancer Labs, що управляє вебсайтом DEX, через який трейдери та LP отримують доступ до додатку DEX.

З Balancer пули ліквідності не обмежуються двома токенами, платформа підтримує до восьми різних токенів в одному пулі. Вона більш універсальна і має більш інтуїтивно зрозумілий користувацький інтерфейс, ніж UniSwap. Як і в його основного конкурента, Balancer LP і трейдери повинні використовувати підтримуваний Ethereum-гаманець для доступу та взаємодії з біржею.

Популярними токенами для LP на платформі Balancer є:

  • WETH
  • BAL
  • USDC
  • DAI
  • WBTC
  • AAVE

Як бачимо, майніг ліквідності — відмінний спосіб отримання пасивного доходу від криптоактивів, які в іншому випадку зберігаються без додаткових переваг. Беручи участь як постачальник ліквідності, криптоінвестор сприяє зростанню ринку децентралізованих фінансів, отримуючи при цьому прибуток.

Сам процес трохи нагадує звичайний банківський депозит – внесення грошей під відсотки – але потенційна прибутковість суттєво вища. Однак, як і до будь-яких інвестицій, ставитися до таких вкладень слід обережно, ретельно досліджувати кожен проєкт і не ризикувати коштами, які критично втратити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зелені облігації на блокчейні: Як світ об’єднує прибутковість та eco-friendly

google news