close-btn

Як уникнути поширених помилок при найменуванні бренду

Правильна назва може бути найціннішим активом бренду, сприяючи диференціації та прискорюючи визнання

https://www.crowdspring.com/

Потреба в хороших назвах брендів походить від клієнтів, а клієнти завжди будуть потребувати зручних способів ідентифікації, запам’ятовування, обговорення та порівняння брендів. Але вибір правильної назви може бути непростим завданням. Як знайти працююче помітне ім’я? Ім’я, яке чудово виглядає на веб-банері та забезпечить доступну URL-адресу? Назва є найважливішим ідентифікатором компанії. Це частина фірмового стилю, яка вплине на дизайн логотипу та весь візуальний бренд. Таким чином, вибір назви – це не рішення, яке можна ухвалити легковажно.

Давайте розглянемо чотири основні помилки, яких слід уникати при найменуванні бізнесу.

Помилка № 1: суперечки заради суперечок

Більшість підприємств мудро намагаються уникати тих тем, які можуть відштовхнути клієнтів. Класичними прикладами заборонених тем є політика та релігія. Але канадський магазин морозива Sweet Jesus, схоже, забув про це.

За словами співзасновника Ендрю Річмонда, один із співробітників вигукнув: «Sweet Jesus!» при дегустації їх морозива і таким чином назва знайшлася сама собою. У певному сенсі це ім’я є відмінним вибором для брендингу. Незвичайне для магазину морозива, що робить його незабутнім. А у деяких «Sweet Jesus» викликає в уяві те саме почуття здивування та задоволення.

Відмінна асоціація для будь-якого бізнесу – так? І так, і ні.

Коли Sweet Jesus спробували вийти за межі своєї початкової території, вони зіткнулися з тертям у деяких християнських групах. В одній із петицій магазин морозива звинуватили у «відкритих (нападках) на християнську громаду» і вимагали, щоб бренд змінив свою назву та «усунув глузування з нашого Господа Ісуса».

Якщо назва компанії відштовхує більшість потенційної клієнтської аудиторії, бізнес приречений. Люди мають право на свою думку і не власнику бізнесу вирішувати, що когось ображає, а що ні. Вибір імені Sweet Jesus не тільки образив деяких потенційних клієнтів, але й поставив під загрозу їхні плани з розширення і зростання.

Немає необхідності створювати такі загрози. Новим підприємствам і так є із чим боротися. Тому уникайте спірних варіантів назви, які не мають прямого відношення до місії вашого бізнесу.

Помилка №2: Афіліація з поганою репутацією

Рибалка рибалку бачить здалеку. Спільне використання імені з відомою організацією має на увазі, що ваш бренд того ж роду. Можливо, саме тому гігант розваг Disney вирішив прибрати Fox з назв придбаних кіностудій — 20th Century Fox та Fox Searchlight Studios. Тепер студії називаються 20th Century Studios та Searchlight Studios.

Fox News є медіа-гігантом, а його ведучі у прайм-тайм – активними прихильниками президента Трампа. Асоціація зі все більш відомим брендом може значно пошкодити статкам Disney від розважальних активів. Таким чином, не дивно, що компанія дистанціюється від імені Fox.

Люди, які не знайомі з вашим бізнесом, можуть зв’язати ваш бренд з іншими, які працюють під схожими назвами. Ми рекомендуємо вам повчитися у Disney і зробити все можливе, щоб уникнути небажаних порівнянь із існуючими компаніями.

Помилка № 3: Вибір назви, яка надто обмежує

Добре ділове ім’я залишає місце для зростання. Вузконаправлені назви можуть підірвати здатність розширюватися на інші прибуткові області. Наприклад, бути надто описовим («Абажури Джейн»), надто загальним («ABC Services») або надто обмеженим географічно («Чернігівська сантехніка»). Цей принцип спрацював у оновленні назви Tesla у 2017 році. Далекоглядний бренд вирішив змінити свою назву з Tesla Motors на Tesla Inc..

Сприйняття – сильна річ. І клієнти, які вважають, що ваш бізнес обмежений, можливо, не захочуть ризикувати своїми важко заробленими грошима в новому підприємстві. Гірше того, клієнтам може ніколи не спасти на думку, що ваш бізнес надає послуги або продає товари за межами обмежень, що маються на увазі у назві.

Помилка №4: зміна назви компанії без реальної вигоди

Зміна назви компанії дорого коштує. Трапляються випадки, коли доцільно провести ребрендинг. Але деякі компанії вирішуються на це з неспроможних причин. Втома від бренду або зміна назви компанії як панацея від проблемного бізнесу — не вагомі причини зміни назви.

Аеропорт Бредлі, найбільший аеропорт Коннектикуту, нещодавно відкрив для себе цю істину. Деякі члени правління хотіли перейменувати його в «Коннектикут Інтернешнл», проте дослідження влади показало, серед іншого, що аеропорти, які змінили свої назви, не зіткнулися зі збільшенням пасажиропотоку, що є основною причиною ребрендингу. Таким чином, в найближчому майбутньому аеропорт залишиться «Бредлі Інтернешнл».

Будьте як Бредлі Інтернешнл. Не піддавайтесь бажанню змінити назву компанії, якщо це не принесе жодної користі.

Охарактеризувати свій проект лише одним-двома словами — непросте завдання. Це вимагає особливої ​​творчості, якої, відверто кажучи, більшість із нас не має. Крім того, потрібно ретельне дослідження, щоб переконатися, що ви робите вибір, який навряд чи завдасть шкоди вашому бізнесу в довгостроковій перспективі.

Ми сподіваємося, що підводні камені, які ми описали, і дії, якими ми поділилися, щоб їх уникнути, допоможуть вам вибрати найкращу назву вашої компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як заробити на інформації: основні поради щодо монетизації даних

 

 

google news