close-btn

Кредити більше не потрібні: 3 кроки, щоб позбавитися психології боржника

Борги впливають не лише на кредитний рейтинг, а й на психологічне здоров’я людини

https://www.bankrate.com/

Дослідження показують, що борг тяжко позначається на психічному здоров’ї, а його виплата може знизити рівень стресу і поліпшити психологічний добробут. І хоча може здатися, що вирішення проблеми боргу полягає в тому, щоб просто «витрачати менше, ніж заробляти», ця фінансова порада не допомагає людям набути самоконтролю, необхідного для оплати своїх рахунків.

Секрет виплати боргу

Радіоведучий та експерт з управління грошима Дейв Ремсі протягом багатьох років переконував свою аудиторію виплачувати свої борги від найменших до найбільших, незалежно від процентних ставок. Його критики стверджують, що план починати варто з погашення кредиту за найвищими відсотковими ставками. Хоча цей підхід має найбільший математичний сенс, нове дослідження підтверджує, що підхід Ремсі з більшою ймовірністю виявиться ефективним.

Виплата в першу чергу найменших боргів допомагає знайти мотивацію, необхідну для погашення більших кредитів. Дослідники дійшли висновку, що виконання невеликих завдань допомагає людям вирішувати масштабніші.

Виплата боргу — це більше, ніж цифри — це перевірка душевних сил. Це вимагає наполегливої ​​праці та самовладання. Виплата насамперед найменшого боргу дає можливість відсвяткувати невеликі віхи, які можуть підштовхнути до досягнення поставлених фінансових цілей.

Як не залазити у борги?

Якщо ви з тих, хто бере кредити імпульсивно, вважаючи, що в цьому немає нічого страшного, то кількість боргів щомісяця неухильно зростатиме. Однак, є три основні кроки, які допомагають позбутися цієї звички.

По-перше, потрібно привчити себе до покупок за списком. І в магазинах обов’язково користуватися правилом «десяти секунд»: подумайте 10 секунд над тим, чи дійсно вам потрібен той чи інший товар.

По-друге, якщо вам схвалили кредит, не намагайтеся покупками витіснити якісь свої переживання та проблеми. Якщо вам здається, що придбання нового авто або ноутбука зробить вас щасливішим, проаналізуйте свої попередні покупки. Тривале відчуття щастя вони вам не принесли, правда? Краще знайдіть собі хобі або займіться спортом — чим завгодно, що допоможе вам не засмучуватися.

По-третє, створіть таблицю, в якій будуть колонки: скільки ви винні і скільки винні вам. Обов’язково складіть графік платежів. Таким чином, у вас перед очима буде чітка картина вашої фінансової ситуації. Можливо, це допоможе не робити вам зайвих витрат.

Важливо пам’ятати, якщо вам не вдається взяти ситуацію з кредитами під контроль, завжди можна попросити про допомогу. Зверніться до друзів, родичів, профільних фахівців. Близькі підтримають вас, економісти та юристи дадуть професійну пораду, наприклад, чи можна визнати недійсними деякі угоди, або ж потрібно подавати документи на банкрутство фізичної особи, а психолог допоможе розібратися в особистих причинах, які призвели до виникнення боргу.

Поради як уникнути боргів

Деякі прості правила можуть допомогти уникнути боргів, принаймні тих, які важко погасити у встановлений термін:

  • По можливості розплачуйтеся готівкою
  • Уникайте імпульсних покупок
  • Уникайте схем «купи зараз, заплати пізніше», «безвідсоткового фінансування» та подібних пропозицій, які просто відкладають борг.
  • Вивчіть усі цінові пропозиції перед здійсненням великих покупок
  • Беріть із собою стільки грошей, скільки можете дозволити собі витратити
  • Уникайте позик для фінансування основних покупок
  • Якщо не можете уникнути позики, вибирайте кредитора, який пропонує найнижчу відсоткову ставку
  • Уникайте комісій за банківський овердрафт, уважно стежачи за рахунками в банках
  • Ведіть облік усіх покупок за кредитною карткою
  • За можливості завжди платіть більше мінімального платежу за рахунками кредитної картки
  • Уникайте одночасного використяння більш ніж однієї або двох кредитних карток

Головне — не піддатися спокусі взяти нову позику, щоб погасити попередні, та уникати необдуманих покупок. Гроші — це необхідний ресурс у нашому житті, яким потрібно вміти керувати. І краще, щоб гроші були своїми, а не взятими у борг у сторонніх осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як заощаджувати на опаленні: корисні лайфхаки

google news