close-btn

Бульбашка доткомів: правдива історія фондового ринку 1995-2000 років

У статті пояснюється, що таке пузир доткомів, його вплив на економіку та інвесторів, які фактори призвели до його краху, а також спадщина, яку він залишив після себе

https://pixabay.com/

Інтернет змінив усе, окрім базової математики оцінки акцій. Однак далеко не всі це розуміли в другій половині 1990-х років, коли акції (особливо технологічних компаній) росли в ціні з разючою швидкістю, утворюючи пузир, який зрештою мав драматично луснути.

Бульбашка доткомів на фондовому ринку під час бичачого тренду, з 1995 по 2000 рік, підживлювалася дуже спекулятивними інвестиціями в інтернет-бізнес. Індекс Nasdaq у той період зріс у п’ять разів. Ситуація почала змінюватися наприкінці 2000-х років, коли інвестори усвідомили, що бізнес-моделі багатьох із цих компаній нежиттєздатні, що призвело до дворічного ведмежого тренду.

В результаті індекс Nasdaq впав на 76,81% з пікового значення у 5 048,62 пункту 10 березня 2000 до 1 139,90 пункту 4 жовтня 2002, що призвело до краху більшості акцій доткомів і зникнення трильйонів доларів інвестиційного капіталу. Зрештою Nasdaq знадобиться 15 років, щоб відновити свій пік 24 квітня 2015 року.

Бульбашка доткомів

90-ті роки стали періодом швидкого технічного прогресу у багатьох областях. Однак комерціалізація Інтернету призвела до крупнішого збільшення зростання капіталу в країні за всю історію. Багато інвесторів прагнули вкластися в будь-яку дотком-компанію, якщо після назви йшло «.com»

Зрештою це переросло в те, що увійшло в історію як Бульбашка доткомів (він же бум доткомів, технологічна бульбашка, інтернет-пузир), викликаний поєднанням спекулятивного інвестування, надмірної самовпевненості ринку та надлишку венчурного фінансування. Венчурні капіталісти та індивідуальні інвестори вкладали гроші в інтернет-компанії, сподіваючись, що одного разу вони стануть прибутковими, незважаючи на обережність.

Ціна акцій технологічних компаній злетіла набагато вище за їх внутрішню вартость, збільшившись набагато швидше, ніж їхні аналоги в реальному секторі. В результаті інвестори, які прагнули знайти наступний великий дотком, були більш ніж готові ігнорувати фундаментальний аналіз компанії, що включає такі показники, як співвідношення ціни та прибутку (P/E).

Наприклад, компанії, які ще мали отримати який-небудь дохід або прибуток, не мали запатентованих технологій, і в багатьох випадках готовий продукт не надходив на ринок з IPO (первинною публічною пропозицією). При цьому ціни на їх акції зростали втричі та вчетверо за день, що призвело до приголомшливого попиту у масштабах усього ринку, проклавши шлях до неминучого вибуху бульбашки.

Переоцінені і дуже спекулятивні стартапи зрештою вилилися в сплеск на фондовому ринку в 1995 р. Відповідно, в 1997 р. спостерігався рекордний приплив капіталу в Nasdaq. До 1999 р. до 39% всіх венчурних інвестицій було направлено до інтернет-компанії. У результаті з 1995 до 2000 року індекс фондового ринку Nasdaq Composite зріс на 400%.

Чому луснула бульбашка доткомів: 4 основні причини

#1 Абсурдно підвищена оцінка доткомів

Одним з основних факторів, що впливали на бульбашку доткомів, була відсутність належної обачності з боку інвесторів. Через стрімке зростання попиту та відсутність надійних моделей оцінки більшість інтернет-компаній, які проводили IPO в епоху доткомів, були надмірно переоцінені. Простіше кажучи, компанії оцінювалися за можливими доходами та прибутком у майбутньому.

В результаті інвестиції у високотехнологічні компанії були спекулятивними, без надійних показників прибутковості, заснованих на даних і логіці. Безперечно, недалекоглядна стратегія засліпила інвесторів і вони не помітили попереджувальних сигналів про розрив бульбашки.

# 2 Звички доткомів до великих витрат

Оскільки венчурні капіталісти вкладали гроші в цей сектор, доткоми прагнули швидко стати великими рибами, часто витрачаючи на маркетинг величезні гроші. Дехто витрачав до 90% свого бюджету на рекламу. Крім того, іноді ці компанії пропонували свої послуги або продукти безкоштовно або зі знижкою, щоб створити достатню впізнаваність бренду. Бюджет до мільйона доларів на місяць дозволяв їм це.

#3 Надлишок венчурного капіталу

Гроші, що вливалися у доткоми венчурними капіталістами та іншими інвесторами, були основною причиною бульбашки. Гроші, доступні за дуже низькими відсотковими ставками, Закон про пільги для платників податків 1997 р. (зменшив верхній граничний податку приріст капіталу США) зробили людей ще більш схильними до спекулятивних инвестицій.

Це, у поєднанні з меншою кількістю бар’єрів для фінансування технологічних та інтернет-стартапів, призвело до масових інвестицій у сектор, ще більше роздувши пузир.

# 4 Заохочення з боку ЗМІ

Медіакомпанії закликали громадськість інвестувати у ризиковані технологічні акції, рекламуючи надмірно оптимістичні очікування щодо майбутніх доходів. Ділові видання, такі як The Wall Street Journal, Forbes, Bloomberg, а також багато публікацій з інвестиційного аналізу, ще більше стимулювали попит.

Зрештою, ці фактори сприяли лопанню надмірно роздутої бульбашки. Коли інтернет-компанії, які відчувають нестачу коштів, почали втрачати у вартості, сіючи страх серед інвесторів і викликаючи додаткові продажі, почався процес, званий масовою капітуляцією перед падаючим ринком. В результаті дотком-компанії, чия ринкова капіталізація досягла сотень мільйонів доларів, за кілька місяців знецінилися.

Розпродаж продовжувався доти, поки індекс Nasdaq не досяг свого дна приблизно в жовтні 2002 року, впавши на 78% нижче за свій пік. До 2001 року більшість публічно торгованих дотком-компаній закрилася, а трильйони доларів інвестиційного капіталу випарувалися.

Компанії, що зазнали краху, але пережили бульбашку доткомів

Після того, як венчурний капітал вичерпався, зникли і стартапи, які вони фінансували. Тривалість життя доткому безпосередньо залежала від швидкості, з якою він пропалював свій капітал.

Декілька інтернет-компаній та їхніх керівників було звинувачено (або засуджено) у шахрайстві за нецільове використання грошей акціонерів. Крім того, Комісія з цінних паперів та бірж США (SEC) наклала величезні штрафи на інвестиційні компанії, включаючи Citigroup та Merrill Lynch, за обман інвесторів.

Проте небагатьом обраним завдяки реорганізації, новому керівництву та перегляду бізнес-планів вдалося пристосуватися до змін і, таким чином, пережити бульбашку. Ми говоримо про Amazon, eBay, Priceline, Shutterfly та інших.

Хто найбільше постраждав і хто виграв від краху бульбашки доткомів

На жаль, як і у випадку з більшістю пузирів активів, найагресивнішими інвесторами у бульбашці доткомів були звичайні громадяни, особливо на піку. До 2002 року 100 мільйонів індивідуальних інвесторів втратили на фондовому ринку разом 5 трильйонів доларів.

Одночасно було звільнено ціле покоління робітників, які поставили на кін свою кар’єру. Наразі підраховано, що у період з 2001 по початок 2004 року лише в Силіконовій долині було ліквідовано 200 000 робочих місць.

Звичайно, не для всіх епоха доткомів закінчилася сумно. Наприклад, з вересня 1999 р. по липень 2000 р. інсайдери в дотком-компаніях перевели в готівку $43 млрд, що вдвічі більше, ніж вони вклали в 1997–1998 роках.

Спадщина епохи доткомів

У той час як більшість технологічних стартапів зникли, капітал, вкладений у них в епоху доткомів, заклав цифрову інфраструктуру та економічний фундамент, які зрештою дозволили дозріти Інтернету.

Подібно до доткомів, телекомунікаційні компанії теж пережили пузир, який закінчився трагічним крахом. Але до того, як він лопнув, їм вдалося залучити 1,6 трильйона доларів та інвестувати понад $500 млрд у прокладання оптоволоконного кабелю, додавання нових комутаторів та створення бездротових мереж.

129 мільйонів кілометрів оптоволоконного кабелю складали 76% усієї цифрової проводки, прокладеної в США до того моменту, чим забезпечили майбутній розвиток Інтернету. Надлишок оптоволокна, що виник у результаті, і серйозний надлишок пропускної спроможності для використання Інтернету означали, що наступна хвиля підприємств могла дешево надавати складні нові інтернет-послуги.

До 2004 року вартість смуги пропускання впала більш ніж на 90%, незважаючи на те, що використання Інтернету подвоювалось кожні кілька років. А 2005 року 85% потужностей широкосмугового доступу в країні все ще не використовувалися.

Що ж, після того, як тисячі робочих місць було втрачено, а мільярди доларів інвестицій викинуто на вітер, можемо поглянути на фундамент, який був закладений для майбутнього Інтернету, як на, мабуть, єдину позитивну спадщину бульбашки доткомів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 найгучніших FinTech-провалів

google news